Elfelejti, belebotlik // Tánckedd VOL.4


A TáncKedd a TRIP 2020 januárjában induló eseménysorozata, melynek keretein belül minden kedd este táncelőadásokat mutatunk be a hajón.


„Eltörik, összeragaszt, szétpattan, újraforraszt. Generációk folyama, milliárdnyi élet. Az egyik az enyém. Elfelejti, belebotlik, elfelejti, belebotlik, elfelejti, belebotlik… Élet. Nem verseny.”

A koreográfia három mai nőről szól. Női szerepeikről, küzdelmeikről, összatartásukról, életükről az őket körülvevő felgyorsult világban.

"Pataky Klári meg mesélni tud úgy, hogy a mesében nem történik semmi, és hallgatva mégsem lankad a figyelmünk, tud koreografálni úgy, hogy alig mozdulatai is felnagyulva jelentőséget nyernek, és tud ábrázolni úgy, hogy egyszerre mindent elmond egyről, háromról, mindről… Nőről, emberről, banálisról, nagyszerűről. Mindezt vég nélkül teszi: úgy kezdi el, mintha el sem kezdené, és befejezi anélkül, hogy a végére érne. Nekem jelenleg kb. ez a kortárs művészet. " (Kútszegi Csaba: Elfelejti, belebotlik - Tánckritika.hu)

“Pataky Klári Elfelejti, belebotlik című munkája olyan táncelőadás, amely a tekintet expresszivitására és hangulatteremtő erejére épít; amely az egyszerűség új fogalmát hozza működésbe. Nevezhetjük mágikus egyszerűségnek: a lecsupaszított koreográfiából, mozdulatokból és térből nagyon elemi és mégis idegen hangulat árad. A színpadon mindennek megvan a pontos helye, nincs (vagy nem látható) improvizáció, nincsenek fölösleges gesztusok, mozdulatok, talán nem tévedünk, ha azt érezzük, a nézés is épp olyan szigorúan koreografált. Ez alatt a megtervezett 50 perc alatt kibomlik egy történet, három nő (különálló) története, történetfragmentumok, karakterek, állapotok, amit körbejár egy fenséges hangulat. Pataky Klári olyan kompakt előadást mutatott be Temesvári Zsófia, Dányi Viktória és Nagy Csilla által, amely kiemelkedő formaérzékről, stílusról és koncentrált munkáról árulkodik, és közben az életről beszél.”
(Albert Dóri: Mágikus egyszerűség, prae.hu)


Táncolják: Dányi Viktória, Nagy Csilla, Temesvári Zsófia

Koreográfia:: Pataky Klári

Dramaturg: Kompár Valéria

Fényterv: Szirtes Attila

Fotó: Bánhalmi Árpád

Produkciós menedzser: Gyurics-Gelb Eszter

Támogatók: EMMI, NKA, Műhely Alapítvány, Tango Factory, Sín Kulturális Központ

https://vimeo.com/207177736


http://www.tanckritika.hu/kategoriak/jegyzet/1072-kutszegi-csaba-betartja-athagja


https://www.prae.hu/article/9584-magikus-egyszeruseg/