A Bánk bán per
Előadás Katona József: Bánk bán című darabjából


Az előadás a M.I.T. csapat új bemutatója, mely egy bírósági tárgyalásra idézi meg a darab szereplőit, ahol megismerkedhetünk a szereplők indítékaival, igazságával.
Katona József Bánk bán című drámája nem csupán a régies nyelvezete miatt nehéz olvasmány – összetett karakterek, különös motivációk, izgalmas cselekményszövés jellemzik egyik nagy magyar drámánkat. Előadásunkkal arra vállalkozunk, hogy négy színész és a technika segítségével érthetően, követhetően fejtjük fel a darab történetszálait, indíttatásait, miközben a szerző céljait, alkotásának világát is fontosnak tartva, Katona József eredeti szövegét alapul véve hozunk létre egy színházilag és oktatási segédanyagként is hiteles, izgalmas és érdekes előadást.
Az előadás során a nézők egy bírósági tárgyaláson vesznek részt, ahol a bíró, az ügyvéd és az ügyész mellett ők mint az esküdtszék tagjai hallgatják meg a tanúvallomásokat a Bánk bán története kapcsán. Az előadás során elhangzó vallomások, kérdések és arra adott válaszok mellett a modern technikát is segítségül hívjuk – bizonyos jelenetek, a per során akár döntő fontosságot játszó mozzanatok ugyanis mobiltelefonnal titokban felvett jelenetekként, kivetítve jelennek meg a tárgyalás során.
A Bánk bán per című előadás így nem „csupán” a drámát helyezi értő és érthető környezetbe a diákok számára, hanem segítségével belekóstolhatnak a bíróságok világába is, majd az előadást követően közösen hozhatnak „ítéletet” az ügyben, ezzel is utat nyitva a darab további elemzése felé.

Játsszák: Baki Dániel, Dékány Barnabás, Georgita Máté Dezső, Móga Piroska
Író – Fabacsovics Lili
Rendező – Magács László
Videón: Boros Ádám, Frőlich Kristóf, Kazári András, Rohonyi Barnabás, Staub Viki, Veszelovszki Janka

Fotók: Szatai Zsófi

Katona/Fabacsovics: A Bánk bán per

Hatalmi harcok? Vágy? Féltékenység? Hazaféltés? Idegengyűlölet? Mi vezérli nemzeti drámánk szereplőit? A Bánk bán per - Katona József drámája nyomán. jegyek:https://jegyx1.hu/eloadas/466/karanten-szinhaz-iv?fbclid=IwAR2lv6ZyV_8whCD6ZqesS4YEwQNz5G7KqnMMjXlx_wWTl8KYTTWdevvNO6E

Közzétette: TRIP – 2020. március 30., hétfő