Szabadság: a legdrágább kapitalista szó


A Maladype Színház CROSSROADS / KERESZTUTAK programsorozatának keretén belül bemutatja a belgrádi Bitef teatar produkcióját.

A szerb nyelvű előadás magyar és angol nyelvű felirattal látható.  

Szereplők  
ElőadóMaja Pelević
Olga Dimitrijević
Alkotók  
Koncepció, szövegMaja Pelević és Olga Dimitrijević
KoreográfusIgor Koruga
ZeneAnja Đorđević
JelmeztervezőLjiljana Dragović
VideószerkesztőDeana Petrović
Önkéntes dramaturgJasna Jasna Žmak
ProducerekDragana Jovović, Olivera Kecojević, Jovana Janjić

Hogyan érnek össze a korlátok és akadályok, mennyire lehetséges a ki- és betekintés, a reflexió, de leginkább a szabadságvesztés globális rendszerére való rálátás? Maja Pelević és Olga Dimitrijević, drámaírók ezekre a kérdésekre keresik válaszukat, amikor egy nehezen elérhető országba merészkednek: Észak-Koreába. Ez az ország az őt körülvevő világban totális diktatúrájáról, atomrobbantásairól, humanitárius válságairól, munkatáborairól, politikai gyilkosságairól és kínzásairól ismert. Nem igazán turistáknak való világ. Ők mégis nagyon eredeti kirándulási formára szánják el magukat, és arról ténylegesen be is számolnak a közönségnek. Az előadásuk fontos jele annak, hogy van igény arra, hogy körbejárjuk a szabadság szót és annak globális értelmezését a színház segítségével is.

 „… a merőben újszerű forma és a szokatlanul erős személyesség letaglóz, ahogyan a játszók szó szerint is beleteszik magukat a játékba, és minden értelemben a maguk ügyévé teszik azt, elkerülve a rossz értelemben vett teatralitást, olyan meggyőződéssel képviselve az egészet, ahogyan arra csak kevés előadás képes. (Kovács Bálint, Index, 2017.05.26.)

A bemutató időpontja: 2016. szeptember 28., Bitef festival, Belgrade 
Időtartam: 85 perc

Az előadás többek között látható volt a thessalonikii Dimitria, a keralai ITFoK, a brnói Világszínház,  a temesvári TESZT és a szarajevói MESS fesztiválokon.

A szerb nyelvű előadás magyar és angol nyelvű felirattal látható.