ESZME Fesztivál


A Trip közreműködésével valósul meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseménysorozatához kapcsolódóan 2022. május 1. és 4. között az ESZME Fesztivál, a Margitszigeten megnyíló új kulturális térben, a Kristályban. 

 


Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) 2006 óta működik hivatalos formában. Tagjai egyéni alkotók és társulatok. Céljuk, hogy a szabadúszó művészeket és a társulatokat, kiemelten a fiatal, pályájuk elején álló alkotókat segítsék abban, hogy a működésükhöz elengedhetetlen források a rendelkezésükre álljanak. A pályázatokban rejlő lehetőségek kiaknázásával az ESZME, mint ernyőszervezet, egyszerre működik produkciós és inkubációs házként, így a tagok a következő előadások készítésére fordíthassák energiáikat.

Az alapítók között voltak képzőművészek és bábosok, az összművészeti fókusz és a próza, báb, zene, képzőművészet, mozgás műfaji határterületein létrejövő, innovatív alkotások elősegítése továbbra is megmaradt. Az ESZME Fesztivál előadásaiban ez a sokszínűség és kísérletező kedv mutatkozik meg. 

A Trip csapata a szervezet elképzeléseivel és gondolataival maximálisan egyet ért, ezért örömmel vállalta, hogy segíti a fesztivál megvalósítását.

Az ESZME Fesztiválon kiemelt helyen szerepelnek a fiatal közönségnek szánt előadások. A gyerekeket a Felhővadászat, a Sárkányölő Sebestyén (KL Színház–Magamura Alkotóműhely) és a Tintaló Cirkusz interaktív családi programja várja május 1-jén. Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja című művére készített óvodásoknak és kisiskolásoknak Bartha Kata zenés bábelőadást, amely május 3-án tekinthető meg. A középiskolás nézőkre számítunk a Babits Mihály: Jónás könyve című elbeszélő költeményéből készült Jónások (rendező: Bereczki Csilla) előadásán május 2-án.

A fesztiválon látható lesz A kisgömböc (KL Színház–Magamura Alkotóműhely, rendező: Markó Róbert), a MOST Feszten, a Thealteren és a jelentős hazai bábfesztiválokon komoly elismeréseket aratott Alaine – Ideje a meghalásnak (KL Színház, rendező: Ladányi Andrea), valamint a Szentendrei Teátrummal és a Szkénével együttműködésben készült Csend-etűdök (rendező: Szokol Judit). A NARRATÍVA egy Pass Andrea-rendezéssel, A Jelentéktelennel vesz részt.

A fesztiválra debütál a MOST 2.0 (alkotók: Csató Kata, Romankovics Edit), és installációval mutatkoznak be a Visegrádi Alap támogatásával megrendezett Let’s Learn About Scenography! nyári szcenikai workshop résztvevői.

Fodor Orsolya a Freeszfe Egyesülettel és az ESZME-vel hozta létre az Orlando című helyspecifikus előadást, amelyből film készült. Ezt május 4-én láthatják az érdeklődők.

 

Részletes program: ITT

A TRIP célja, hogy folytatni tudja az színházi előadások, koncertek és táncelőadások streamelését, az ebben közreműködő partnereinknek nagyon köszönjük a támogatást!

A TRIP célja, hogy folytatni tudja az színházi előadások, koncertek és táncelőadások streamelését, az ebben közreműködő partnereinknek nagyon köszönjük a támogatást!