Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame (Láng Annamária) megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek (Hegedűs D. Géza), hogy a családi briliánsokat egy régi ülőgarnitúra 12 székének egyikébe rejtette a szovjethatalom elől. Ippolit a székek nyomába ered, miközben szemei előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán. Ám az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is -; és a kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát (Rába Roland) és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert (Vecsei H. Miklós).
„A villamosállomást, amelynek építkezése az alapzatnál fagyott be, Treuhov már régen megtervezte, még 1912-ben, de a városi tanács elvetette a tervet. Két évvel később Treuhov újra rohamot intézett a városi tanács ellen, de közbejött a háború. A háború után közbejött a forradalom. Most közbejött a Nep, az önálló gazdasági elszámolás, a rentabilitás. Nyárra az alapzatot ellepték a virágok, télen csúszkát rendeztek be rajta a gyerekek.”

Ilf-Petrov: Tizenkét szék

Zenészek

Bodóczy Zoltán
Kolozsi Péter
Oláh Bence
Porteleki Áron
Ratkóczi Huba

Színészek

Láng Annamária
Hegedűs D. Géza
Rába Roland
Vecsei H. Miklós

Tizenkét szék stáb

Albert Alianna, Asbóth Lili, Barbarics Zsófi, Bartos Letícia, Divinyi Réka, Duda Éva, Kéri Jevgenyija, Kiss Zsuzsanna, Koncz Gabriella, Kovács Áron, Kónya Klára, Magács László, Magócsi Anikó, Mohai Gábor, Mudri Lucia, Nagy Fruzsina, Szép András, Vasziljeva Irina, Závada Péter

Trip stáb

Facsádi Orsolya, Fekete Tamás, Hinterstein László, Horváth Lili, Korcsok Anna, Magács László, Petrik Alexandra, Szatai Zsófia, Vágó Kata
"A Tizenkét szék számomra arról szól, hogy a régi és az új világ, a rend és a káosz hogyan küzd meg egymással két, a maga módján zseniális karakteren keresztül. Osztap Bender, Ippolit Matvejevics, és talán a mi világunk tragikuma is az, hogy az ellenfelek ugyanolyan arányban hordozzák az igazságot és a hazugságot. Ráadásul ez a két ember a 12 szék utáni hajsza közben meg is szereti egymást. Tehát semmi sem fekete és fehér."
Magács László
fotók: Albert Alianna, Kiss Zsuzsanna
A Marla Rubin Productions Ltd-vel kötött megállapodás alapján

JACK THORNE

színpadi adaptációja

A TRIP küldetéséhez híven első helyspecifikus előadásunk egy különleges környezetben, az ÁVHsok valamikori pártétkezdéjében, a Palatinus Házak aljában kelt életre. A képzőművészek és designerek által megalkotott helyszín már a belépés első pillanatában beszippantotta a nézőket, részévé téve őket az Engedj be! különleges világának. Az előadás egy finoman megrajzolt, érzékletesen felépített szerelmi dráma mindenki számára ismert és átélhető elemeit felhasználva mutatja be egy függőség kialakulásának folyamatát. Eli alakja ugyanis túlmutat a szokványos vámpírértelmezéseken, figurája mindent képvisel, ami rabjává tudja tenni az embert.
Jelentheti akár a kémiai, akár a viselkedési függőséget, bármit, amihez az öröm megélésének pótlására folyamodunk nap mint nap. Oskar darabbeli útja kristálytiszta képletet ad arról a folyamatról, ahogy egy identitásának formálódásába gabalyodott kamasz a rengeteg kudarc és megaláztatás hatására olyan világot keres magának, ahol szeretet és elfogadás várja. A körülötte lévő felnőttek mind szerepeikbe merevedett karikatúrák, a többi, normális mintát nélkülöző gyerek pedig vérre menő küzdelmet folytat, hogy inkább ő alázzon, mint hogy őt alázzák. Mert csupán ez a két kategória létezik: ha nem kerekedsz gyorsan a másik fölé, ő fog föléd kerülni.

Szereplők

HakanSörös Sándor
AnyaSzávai Viktória
OskarKozma Ákos/Jeney Márton
EliSzőke Abigél
Halmberg nyomozóQuintus Konrád/Kovács Ádám
Avila báSzabó Simon/Sütő András
ApaVasvári Csaba
Kurt/Jocke/StefanMolnár Csaba/Sütő András
Torkel/JimmyLazók Mátyás
JonnyHorváth Márk
MickeSuri Borisz
JanVarga Miklós
BemondóSzáraz Dénes

Alkotók

ÍróJohn Ajvide Lindqvist
Színpadra alkalmaztaJack Thorne
FordítottaSzatai Zsófia és Ruttkay Zsófia
DramaturgRuttkay Zsófia
MozgásPapp Zoltán és André Rolland
ZeneKovácsovics Dávid
DíszletTörőcsik Ambrus
JelmezMüller Kata
RendezőasszisztensVarga Miklós
FotográfusDobos Tamás
KommunikációAeffect Communications and Consulting
RendezőPálfi György

TRIP STÁB

  
Csunderlik Péter
Dubniczky László
Ézsöl Andrea
Hinterstein László
Jakab Zsófia
  
Magács László
Őri Eszter
Petrik Alexandra
Pusztai Csaba
Vágó Kata
" Ismét egy olyan ajánlattal állunk elő ebben a kulturális szcénában, amely komplexen ötvözi a színházat, a filmet, a képzőművészetet, az urbanisztikát, a város titkait és kincseit."
Magács László