Phileas Fogg egy vérbeli angol úriember, aki precíz napirend szerint éli az életét. Köt egy képtelen fogadást, miszerint 80 nap alatt körbeutazza a földet, mert a menetrend szerint ez lehetséges. Csak hogy a világ nemcsak a menetrendre hány fittyet, hanem Mr. Fogg terveire is, és kezdetét veszi egy őrült utazás, vonaton, hajón, lóháton, elefánton, jégvitorláson és minden egyéb járművön. Másfél órás zenés káosz Jules Verne, Csorba Lóci, és Divinyi Réka ötleteiből.

Csorba Lóci nem pusztán zeneszerzőként vesz részt a produkcióban, zenekarával, a Lóci játszikkal aktív közreműködője az előadásnak. Fontos, hogy a zenekar nem betétdalokat játszik, hanem abszolút szerves része az előadásnak. „Azért ideális tehát számomra ez a felkérés, mert most nem a saját gondolataimat, érzéseimet kell megfogalmazni, hanem egy meglévő történetet kell elmesélni zenében, dalban.” - meséli Lóci.

Phileas Fogg és barátainak kalandjait a Vígszínház színészei - Hirtling István, Karácsonyi Zoltán, Szántó Balázs - és az SZFE harmadéves zenés-színész osztályának hallgatói keltik életre, a szövegkönyvet Divinyi Réka írta, az előadást Magács László rendezi. „Nálunk nincs felső korhatár, sőt: igazi családi produkció készül. Van némi gyakorlatom az ilyen típusú színházcsinálásban: muszáj, hogy a történetnek legyenek olyan pontjai és helyzetei, amit életkortól függetlenül bárki élvezni tud.” - állítja a rendező.

Az előadás kiváló kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Elkezdtük az utazást, bárki csatlakozhat!

„A produkció egyik fénypontja a Fogd meg a kezem… kezdetű romantikus dal, amely tartalmilag is jól fogalmazza Fogg karakterének problémáját Auda szemszögéből, Varga-Járó Sára pedig minden erőlködés nélkül feltölti ezt szikrázó, hiteles emóciókkal, humorral, elevenséggel. Ezt biztosan hazaviszi a közönség.”
Gergics Enikő, Revizor
„Remek produkció! Üde, szellemes, fordulatos, príma zene (Lóci játszik), finom humor, másfél óra felhőtlen szórakozás! Gyertek, nézzétek meg!”
Néző, Facebook komment
„A gyerek-kritikusunk szerint egyébként vicces és izgalmas volt a darab, nagyon tetszett neki a grafikai háttér, ami a „kedvenc rajzstílusában” jelenítette meg a történet gyakran változó helyszíneit. Asbóth Lili és Nádházi Eszter animációi valóban korabeli hangulatot teremtenek. A kedvenc karakter Fix úr (Hirtling István) lett, a nyomozó, aki az egész világon keresztül üldözi a főhőst - a szerepben brillírozik a színészlegenda.”
Fehérváry Krisztina, egy.hu
„Nagyon szeretem a Lóci játszik zenekart, és különleges élmény az előadásban, hogy a hamisítatlan Lóci stílusú dalokból összeáll egy egész darab. Akárcsak a koncertek, ez az előadás is végig mosolyt csalt az arcomra és rengeteg pozitív energiát adott. A szereposztás is nagyon tetszett! Kreatív, igényes, ötletes, mókás, szórakoztató előadás. ❤️”
Néző, Facebook komment
„Gratulálok! Koncert es színdarab egyben! Csodás volt! A történet feldolgozása friss, humoros, igényes! Volt, hogy nem bírtam abbahagyni a nevetést és bizony volt, hogy sirtam örömömben! A színészek mind játékban, mind mimikában, mind színpadi mozgásban, mind énekben egytől-egyig tehetségesek! Nincs pihenő! Ha nem szerepet mondasz, akkor színpadi kellék vagy! Szavakkal nem leírható! Lóci játszik remek zene! Megegyszer megnézem! Hol lesztek legközelebb?”
Néző, Facebook komment

A 121 szerepet eljátszó társulat

Phileas Fogg

KARÁCSONYI ZOLTÁN

Jean Passepartout

SZÁNTÓ BALÁZS

Fix felügyelő

HIRTLING ISTVÁN

Virágárus, Szüfrazsett, Káli Istennő, Hindu pap, Artista, Utas, Indián lány, Narrátor

FEKETE PATRÍCIA e.h.

Auda hercegnő, Anya, Szüfrazsett, Hindu pap

VARGA-JÁRÓ SÁRA e.h.

Rendőr, Gauthier úr, Egyiptom, Káli papja, Konzul, Hindu pap, Írnok, Passepartout2, Batulcar, Fegyverárus, Utas, Indián, Matróz, Gépész, Narrátor

ILLÉS ADRIÁN e.h.

Újságos, Újságárus, Francia, Indiai pincér, Káli papja, Kalauz, Hindu pap, Fix2, Artista, Utas, Indián, Mudge, Narrátor

KRASZNAI VILMOS e.h.

Angol úr, Flanagan, Indiai, Indiai pincér, Káli papja, Egyiptomi, Szolgáló, Artista, Gépész, Speedy, Narrátor

LIBER ÁGOSTON e.h.

Igazgató, Stuart úr, Olasz, Hindu, Káli papja, Rendőr, Hindu pap, Bíró, Kocsmáros, Révkalauz, Artista, Narrátor

TÓTH DOMINIK e.h.

Ideges inas, Hajcsár, Indiai Újságárus, Indiai, Hindu pap, Hajóskapitány, Matróz, Kuli, Artista, Kalauz, Narrátor

TURI PÉTER e.h.

ÉS A LÓCZI JÁTSZIK ZENEKAR

Csorba Lóránt - Jules Verne

Biermann Áron/Fülöp Bence

dr. Dobozy Ágoston

Fábián Tibor

Rácz Dániel

Vadász Gellért/Vidákovich Izsák

ALKOTÓK

Zene és dalszövegek

Lóci Játszik

Szöveg

Divinyi Réka

Díszlet- és jelmeztervező

Ocskó-Kü Kata

Koreográfus

Bakó Gábor

Zenei munkatárs

Szép András

Animáció

Nádházi Eszter

Világítástervező

Ágoston András

Ügyelő

Kormányosi Miklós

Súgó

Jároli Helga

Hang

Chudák Róbert

Fény

Ágoston András

Grafikus

Pletikoszity Dávid

Köszönet a gúláért

Hirtlingné Szuchányi Csillának és Szalma Istvánnak!

TRIP stáb

Szatai Zsófia, Tóth Lili, Dimitrov Nikoleta

Rendezőasszisztens

Szládek Kata

Rendező

Magács László

Az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő írói fantáziája külön világot teremtett a magyar regényirodalomban. Legnépszerűbb műveinek egyike, A tizennégy karátos autó a TRIP koncertszínházi sorozatának egyik szenzációját ígéri: a talpig önérzetes Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet körül zseniális ponyvaparódia szövődik.

Több generáció kedvenc regényírója egy olyan zenekart is megihletett, amely stílusával, zenei sokoldalúságával minden korosztályt elbűvöl: az előadás kulcsjeleneteihez a Budapest Bár zenészei és a kitűnő dalszerző, Szűcs Krisztián írtak dalokat. Így lett Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester sivatagi ámokfutásából varázslatos összművészeti élmény.

„Rejtő feszes poéntornádójához elsőre megtisztelő, azonban lehetetlennek tűnő feladatnak látszott dalokat írni. Szerencsére a briliáns karakterek szinte maguk írták a szövegeket és a dallamokat a fejemben, sokat segítettek Keresztes Tamás zenei szempontból is értő, érzékeny iránymutatásai” – vallott Szűcs Krisztián a munkafolyamatról.

A tavalyi évad nagy sikere, az Ilf és Petrov művéből készült Tizenkét szék című előadás után idén A tizennégy karátos autó tizenkét dallal kísért groteszk kalandjain kacaghat a közönség. Mivel a koncertszínház legalább annyira színházi, mint zenei élmény, a dalokat nem énekesek, hanem nyolc kitűnő színművész adja elő: Dankó István, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h. A produkció rendezője és egyben díszlettervezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, aki Divinyi Rékával együtt adaptálta színpadra a regényt. „Ez az első önálló rendezésem egy remek stábbal, valódi örömmunka volt az egész próbafolyamat” – nyilatkozta Keresztes Tamás.

A zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a színpadi jeleneteket a vibráló hangulatú dalok fűzik össze. Ám nemcsak a zene és a színjáték, hanem a Keresztes Tamás által létrehozott látvány is fontos része annak a vállalkozásnak, amelyik Rejtő írói világából újműfajt, zenés „képregényszínházat” teremt. A TRIP jóvoltából, kitűnő művészek közös alkotásaként születik meg a nyári évad egyik legviccesebb és legszerethetőbb színházi élménye.

Alkotók

DÍSZLET, LÁTVÁNY

Keresztes Tamás és Várai Artúr

JELMEZ

Bartos Letícia

GRAFIKA, RAJZ

Várai Artúr

ANIMÁCIÓ

Nagy Tamás

VIZUÁL

Magács Vince

FÉNY

Mihalecz Tamás

DALSZÖVEGEK ÉS ZENE

Szűcs Krisztián, Kollár-Klemencz László és a Budapest Bár zenekar

HANGSZERELÉS

Budapest Bár zenekar

KORREPETÍTOR

Szép András

DRAMATURG

Divinyi Réka

RENDEZŐASSZISZTENS

Szakács Zsuzsa

RENDEZŐ

Keresztes Tamás

SZEREPLŐK

BUDAPEST BÁR ZENEKAR

Dankó István

Farkas Róbert

Lengyel Benjámin

Farkas Mihály

Mertz Tibor

Ökrös Károly

Mentes Júlia

Farkas Richárd

Mikó István

Kisvári Bence

Rába Roland

Szécsi Bence e.h.

Tóth Balázs e.h.

„Hiába számít könnyű műfajnak Rejtő Jenő, a ponyvakirálynak olyan utánozhatatlan stílusa és humora volt, amit nagyon nehéz filmre vinni vagy színpadra adaptálni...A Katona József Színház színészeként és jó pár magyar film (fő)szereplőjeként ismert Keresztes Tamás viszont, ha nem is maradéktalan, de azért alapvetően remek munkát végzett, A tizennégy karátos autó legfrissebb színpadi változata hellyel-közzel pontosan teremti újra Rejtő őrült karakterekkel teli, infantilis és bolondos világát.” – WeLoveBudapest

„Rejtő humoros regényében Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet körül ponyvaparódia szövődik. Az előadás ikonikus jeleneteihez a Budapest Bár zenészei írtak dalokat, így lesz Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester legendáriumából összművészeti élmény. A tizennégy karátos autó tizenkét dallal kísért groteszk kalandjait nem énekesek, hanem hat kitűnő színművész adja elő.” – Kultúra.hu

„A tizennégy karátos autó zenéjét a végig a színpadon bazseváló Budapest Bár zenészei szerezték, nem véletlenül. Az általuk megteremtett kuplés- filmzenés-kávéházi cigányzenés világ tökéletesen passzol Rejtő bohém figuráihoz és humorához... A darab nem egy betétdala válhat majd a színpadról lelépő és attól független életet is élő slágerré.” – WeLoveBudapest

Az elmúlt hónapok kényszerszünete után továbbra is sokan rendkívül kiéhezettek vagyunk a színházra. A Városmajorban a telt ház is ezt mutatta A tizennégy karátos autó premierjén...A Katona József Színház remek színészének, Keresztes Tamásnak az első rendezése az előadás. Mindenképp ígéretes debütálás. Érződik belőle a szerző tisztelete és a rajongás a hősei iránt...Nagyon karakteres az előadás látványvilága (Keresztes Tamás és Várai Artúr). És hozzájön az ötletes animáció (Nagy Tamás). – Népszava

Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame (Láng Annamária) megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek (Hegedűs D. Géza), hogy a családi briliánsokat egy régi ülőgarnitúra 12 székének egyikébe rejtette a szovjethatalom elől. Ippolit a székek nyomába ered, miközben szemei előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán. Ám az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is -; és a kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát (Rába Roland) és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert (Vecsei H. Miklós).
„A villamosállomást, amelynek építkezése az alapzatnál fagyott be, Treuhov már régen megtervezte, még 1912-ben, de a városi tanács elvetette a tervet. Két évvel később Treuhov újra rohamot intézett a városi tanács ellen, de közbejött a háború. A háború után közbejött a forradalom. Most közbejött a Nep, az önálló gazdasági elszámolás, a rentabilitás. Nyárra az alapzatot ellepték a virágok, télen csúszkát rendeztek be rajta a gyerekek.”

Ilf-Petrov: Tizenkét szék

Zenészek

Bodóczy Zoltán
Kolozsi Péter
Oláh Bence
Porteleki Áron
Ratkóczi Huba

Színészek

Láng Annamária
Hegedűs D. Géza
Rába Roland
Vecsei H. Miklós

Tizenkét szék stáb

Albert Alianna, Asbóth Lili, Barbarics Zsófi, Bartos Letícia, Divinyi Réka, Duda Éva, Kéri Jevgenyija, Kiss Zsuzsanna, Koncz Gabriella, Kovács Áron, Kónya Klára, Magács László, Magócsi Anikó, Mohai Gábor, Mudri Lucia, Nagy Fruzsina, Szép András, Vasziljeva Irina, Závada Péter

Trip stáb

Facsádi Orsolya, Fekete Tamás, Hinterstein László, Horváth Lili, Korcsok Anna, Magács László, Petrik Alexandra, Szatai Zsófia, Vágó Kata
"A Tizenkét szék számomra arról szól, hogy a régi és az új világ, a rend és a káosz hogyan küzd meg egymással két, a maga módján zseniális karakteren keresztül. Osztap Bender, Ippolit Matvejevics, és talán a mi világunk tragikuma is az, hogy az ellenfelek ugyanolyan arányban hordozzák az igazságot és a hazugságot. Ráadásul ez a két ember a 12 szék utáni hajsza közben meg is szereti egymást. Tehát semmi sem fekete és fehér."
Magács László
fotók: Albert Alianna, Kiss Zsuzsanna
A Marla Rubin Productions Ltd-vel kötött megállapodás alapján

JACK THORNE

színpadi adaptációja

A TRIP küldetéséhez híven első helyspecifikus előadásunk egy különleges környezetben, az ÁVHsok valamikori pártétkezdéjében, a Palatinus Házak aljában kelt életre. A képzőművészek és designerek által megalkotott helyszín már a belépés első pillanatában beszippantotta a nézőket, részévé téve őket az Engedj be! különleges világának. Az előadás egy finoman megrajzolt, érzékletesen felépített szerelmi dráma mindenki számára ismert és átélhető elemeit felhasználva mutatja be egy függőség kialakulásának folyamatát. Eli alakja ugyanis túlmutat a szokványos vámpírértelmezéseken, figurája mindent képvisel, ami rabjává tudja tenni az embert.
Jelentheti akár a kémiai, akár a viselkedési függőséget, bármit, amihez az öröm megélésének pótlására folyamodunk nap mint nap. Oskar darabbeli útja kristálytiszta képletet ad arról a folyamatról, ahogy egy identitásának formálódásába gabalyodott kamasz a rengeteg kudarc és megaláztatás hatására olyan világot keres magának, ahol szeretet és elfogadás várja. A körülötte lévő felnőttek mind szerepeikbe merevedett karikatúrák, a többi, normális mintát nélkülöző gyerek pedig vérre menő küzdelmet folytat, hogy inkább ő alázzon, mint hogy őt alázzák. Mert csupán ez a két kategória létezik: ha nem kerekedsz gyorsan a másik fölé, ő fog föléd kerülni.

Szereplők

HakanSörös Sándor
AnyaSzávai Viktória
OskarKozma Ákos/Jeney Márton
EliSzőke Abigél
Halmberg nyomozóQuintus Konrád/Kovács Ádám
Avila báSzabó Simon/Sütő András
ApaVasvári Csaba
Kurt/Jocke/StefanMolnár Csaba/Sütő András
Torkel/JimmyLazók Mátyás
JonnyHorváth Márk
MickeSuri Borisz
JanVarga Miklós
BemondóSzáraz Dénes

Alkotók

ÍróJohn Ajvide Lindqvist
Színpadra alkalmaztaJack Thorne
FordítottaSzatai Zsófia és Ruttkay Zsófia
DramaturgRuttkay Zsófia
MozgásPapp Zoltán és André Rolland
ZeneKovácsovics Dávid
DíszletTörőcsik Ambrus
JelmezMüller Kata
RendezőasszisztensVarga Miklós
FotográfusDobos Tamás
KommunikációAeffect Communications and Consulting
RendezőPálfi György

TRIP STÁB

   
Csunderlik Péter
Dubniczky László
Ézsöl Andrea
Hinterstein László
Jakab Zsófia
   
Magács László
Őri Eszter
Petrik Alexandra
Pusztai Csaba
Vágó Kata
" Ismét egy olyan ajánlattal állunk elő ebben a kulturális szcénában, amely komplexen ötvözi a színházat, a filmet, a képzőművészetet, az urbanisztikát, a város titkait és kincseit."
Magács László

A TRIP célja, hogy folytatni tudja az színházi előadások, koncertek és táncelőadások streamelését, az ebben közreműködő partnereinknek nagyon köszönjük a támogatást!

A TRIP célja, hogy folytatni tudja az színházi előadások, koncertek és táncelőadások streamelését, az ebben közreműködő partnereinknek nagyon köszönjük a támogatást!